روایت نویسنده «جمال» از دیداری که هرگز رقم نخورد/ مرور زندگی «ابومهدی المهندس» در یک اثر پژوهشی
در گفتگو با ساینس بلاگ مطرح شد؛
شهلا پناهی از چگونگی نگارش کتاب «جمال» با محوریت زندگی و مبارزات شهید «ابومهدی المهندس» می گوید.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری ساینس بلاگ کتاب «جمال» با نگاهی به زندگی «ابومهدی المهندس» از فرماندهان ارشد جبهه مقاومت اسلامی به قلم شهلا پناهی در انتشارات سوره ساینس بلاگ به چاپ رسیده است. این اثر که بر اساس مصاحبه ها و تحقیقات گسترده نگارش شده تلاش دارد تا زوایای شخصیتی و زندگی پربار این شهید را از نزدیک به تصویر بکشد.
شهید «جمال جعفر محمد علی آل ابراهیم» معروف به «ابومهدی المهندس» از فرماندهان ارشد جبهه مقاومت اسلامی و نایب رئیس حشدالشعبی عراق می پردازد که به همراه سردار حاج قاسم سلیمانی در فرودگاه بین المللی بغداد به شهادت رسید.
در کارنامه ادبی شهلا پناهی پیش از این نگارش کتاب هایی با موضوع زندگی شهدای مدافع حرم و ادبیات مقاومت دیده می شود. آثاری همچون «چشمان یعقوب» (شهید مدافع حرم رضا کارگر) «چمروش» (شهید مدافع حرم کمال شیرخانی) «تیدا» (شهید مدافع حرم حیدر جلیلوند) «همسایه آقا» (شهید مدافع حرمعلی آقاعبداللهی) «ماه کامل» (شهید مرتضی حسین پور فرمانده لشکر حیدریون) و «رفیق مثل رسول» (شهید مدافع حرم محمدحسن خلیلی) از جمله این کتاب ها هستند.
در همین ارتباط شهلا پناهی در گفتگو با خبرنگار ساینس بلاگ درباره چگونگی تألیف این کتاب گفت: من در زمان پژوهش برای نگارش کتاب «ماه کامل» چند بار به عراق سفر کردم و با تعدادی از همرزمان این شهید مدافع حرم و فرماندهان عراقی صحبت کردم. یکی از همین فرماندهان حشدالشعبی در خلال صحبت هایش اشاره کرد که زندگی «ابومهدی المهندس» نیز به عنوان سوژه یک کتاب جذاب و پرفرازو نشیب است چراکه او چهار دهه است که در مسیر مبارزه قرار دارد و همچنان هم در این مسیر ثابت قدم است.
دیدار در نمایشگاه کتاب و آغازی بر یک حرکت فرهنگی
وی اظهار کرد: شهید ابومهدی آن روز ها در قید حیات بود و چهره شناخته شده ای در حوزه مقاومت محسوب می شد. تجربه مبارزه با رژیم خونخوار بعث عراق در زمان صدام را داشت؛ از سوی دیگر در دوران دفاع مقدس هم دوشادوش رزمندگان ایرانی علیه این رژیم متجاوز جنگیده بود. ضمن این که از دوران جوانی با هوش بالا و قدرت فرماندهی و طراحی بار ها با نیروی های تروریست آمریکایی و اسرائیلی درگیر شده بود و همواره هم از این نبرد ها سربلند بیرون می آمد.
پناهی گفت: من با استقبال از این پیشنهاد از این این فرمانده عراقی خواستم تا یک کانال ارتباطی با ابومهدی فراهم کند؛ ایشان هم قبول کرد. این موضوع در ذهن من بود تا این که در نمایشگاه کتاب تهران در سال ۱۳۹۸ و در روزی که جشن امضای کتاب «ماه کامل» در حال برگزاری بود «ابومهدی» هم برای بازدید از نمایشگاه کتاب به مصلی آمد. در این روز فرصتی دست داد تا در کنار ایشان و همراهانشان از بر خی غرفه ها بازدید کنیم.
وی افزود: خاطرم هست شهید ابومهدی به زبان فارسی مسلط بود؛ وقت زیادی برای دیدن و تورق کتاب ها می گذاشت و از پرداختن به زندگی شهدا در قالب رمان و زندگینامه خرسند بود. به من می گفت که این گونه رمان های مستند برای مخاطب جذابیت دارد چون تاریخ واقعی را با زبان شیرین قصه بیان می کند. شهید ابومهدی در همان دیدار عنوان کرد که چقدر خوب می شد که با ترجمه این کتاب ها جوانان عراقی با شهدای ایرانی دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم آشنا شوند و از آن طرف هم مخاطبان ایرانی هم شهدای مبارز عراقی را بشناسند.
نویسنده کتاب «جمال» گفت: من در همان دیدار موضوع نگارش کتابی با محوریت خاطرات و روند مبارزات ایشان را مطرح کردم. شهید «ابومهدی المهندس» هم استقابل کرد و گفت برای گفتگو در این باره برنامه ریزی کنیم. بعد از این دیدار شرایطی پیش آمد که درکار وقفه افتاد اما پس از چند ماه تصمیم جدی گرفتم که کار را شروع کنم.
سفری که لغو شد و دیداری که هرگز رقم نخورد
پناهی افزود: از طریق دوستانی که در عراق داشتم هماهنگی لازم صورت گرفت تا ایشان را ببینم. بلیت هم تهیه کردم اما در یک چهارشنبه شب زمستانی به پرواز نرسیدم. برای روز های پنجشنبه و جمعه هم پروازی انجام نمی شد و قرار شد که روز شنبه خودم به عراق بروم. دور روز بعد و در بامداد جمعه آن اتفاق بزرگ افتاد و ابومهدی در کنار همرزم دیرین و مرادش یعنی حاج قاسم سلیمانی به شهادت رسید!
وی عنوان کرد: فکر کنم حوالی ساعت چهار صبح بود که یکی از دوستان از عراق با من تماس گرفت و این خبر را داد. این اتفاق تکان دهنده واقعاً برای من قابل باور نبود اما به هر حال مشیت الهی در این مسیر قرار گرفته بود. یکی دو هفته بعد از مراسم تشییع این شهدای بزرگوار فرصتی دست داد تا دیداری با دوستان و خانواده شهید ابومهدی داشته باشم اما خانواده شهید ادامه کار را به زمان دیگری موکول کردند. بعد از آن هم ماجرای کرونا پیش آمد و مرز ها بسته شد. من با مشقات زیاد و از راه زمینی خودم را به عراق رساندم و با همکاری واحد فرهنگی حشدالشعبی و دفتر نمایندگی سازمان اوج در عراق کار را تا حد زیادی پیش بردم.
در «جمال» چه می خوانیم؟
نویسنده کتاب «جمال» اظهار کرد: برای نگارش این کتاب در طول بیش از سه سال با چند نخست وزیر و تعدادی از اعضای پارلمان عراق در دوره های گوناگون مدیران و فرماندهان حشدالشعبی فرماندهان گروه های متعدد مقاومت نمایندگان علمای شیعه و سنی فرماندهان و مسئولان ایرانی همراه این شهید مسئولان و نمایندگان عرب کُرد شبک ایزدی و مسیحی گفتگو کردم.
پناهی گفت: با خواندن کتاب «جمال» علاوه بر مرور زندگی و مبارزات شهید ابومهدی تاریخ سیاسی و اجتماعی عراق در سال های ۱۹۵۰ تا ۰۲۰ و مبارزات مردم این خطه علیه استبداد داخلی و استعمار خارجی نیز به شکلی فشرده ارائه می شود. مخاطب از خلال این روایت تاریخی با آداب و سنت های مردم عراق آشنا میشود و طعم جهاد و مقاومت را نیز میچشد. همچنین در کنار اقوام ادیان و گروه های مختلف عراقی مینشیند و گوشه کوچکی از مواجه و مبارزه این مردم با صدام حضور نیرو های آمریکایی و جنگ با داعش را مطالعه میکند. من سعی کردم که نه یک زندگینامه که یک اثر جامع و پژوهشی در حیطه ادبیات مقاومت تدوین کنم.
نویسنده کتاب «جمال» افزود: راویان اصلی کتاب دو نفر از همراهان شهید حاج ابومهدی (منشی و پزشک خصوصی) هستند که سال های آخر حیات این شهید عزیز همراه او بودند.
چرا «جمال»؟
وی درباره وجه تسمیه کتاب نیز گفت: در ابتدا همان «ابومهدی المهندس» که نام جهادی این شهید بزرگوار بود را به عنوان نام کتاب درنظر داشتم اما در نهایت با وام گرفتن از اسم اصلی او یعنی «جمال جعفر محمد» نام «جمال» را انتخاب کردم کهخ به معنی «زیبا» هم بود. ضمن این که از فرمایش مقام معظم رهبری هم بهره بردم که فرموده بودند: «شهید ابومهدی المهندس مرد نورانی مؤمن و شجاع که وقتی انسان او را نگاه می کرد چهره او مصداق «و بَیِّض وجهی بنورک» بود نمونه ای از این انسان های بی بدیل بود. چهره ابومهدی چهره ای نورانی معنوی و خدایی بود».
پناهی افرود: جا دارد از زحمات آقای دکتر طا هایی و آقای کازرونی و همه دوستانی که در عراق شرایط ملاقات و گفتگو های این کتاب را فراهم کردند تشکر ویژه ای داشته باشم چون در این چند سال تمام قد پشت انتشار این اثر ایستادند.
لازم به یادآوری است انتشارات سوره ساینس بلاگ کتاب «جمال» نوشته شهلا پناهی لادانی را با شمارگان ۱۲۵۰ نسخه و در ۳۷۲ صفحه و با قیمت ۲۹۵ هزار تومان روانه بازار نشر کرده است.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "روایت نویسنده «جمال» از دیداری که هرگز رقم نخورد/ مرور زندگی «ابومهدی المهندس» در یک اثر پژوهشی" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "روایت نویسنده «جمال» از دیداری که هرگز رقم نخورد/ مرور زندگی «ابومهدی المهندس» در یک اثر پژوهشی"، کلیک کنید.