گنجیابها کتیبه خط میخی در شمال غرب ایران را تخریب کردند + ویدئو
جویندگان گنج به گورستان های عصر آهن و کتیبه های خط میخی اورارتوس در آذربایجان شرقی هجوم آورده اند. گورستان پر از سوراخ است و سنگ های ایستاده روی قبرها از چنگ قاچاقچیان رها نشده و خط میخی تقریباً ناپدید شده است. باستان شناسان وضعیت محوطه باستانی «نشتبان» را بحرانی توصیف کرده اند.
به گزارش ساینس بلاگ، محوطه باستانی «نشتبان» در روستایی به همین نام در شهرستان سراب استان آذربایجان شرقی قرار دارد. این منطقه دارای یک قلعه، گورستانی با ویژگی های بسیار منحصر به فرد و سنگ های ایستاده و همچنین یک کتیبه آرتوری به خط میخی است. قدمت این منطقه حدود 2800 سال تخمین زده شده است.
باستان شناسان قدمت خط میخی اروتین نیشتبان را مربوط به قرن هشتم میلادی می دانند که در اول فروردین 1347 به شماره 792 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این کتیبه بر روی سنگی حک شده است که عکس های اخیر نشان می دهد که قاچاقچیان سعی در غارت آثار تاریخی دارند. آثار تبر و مته برقی نیز در این کتیبه به وضوح دیده می شود.
سنگ های بزرگی که بر روی قبرها ایستاده اند در ایران کمیاب است. در این منطقه کتیبه ای 2800 ساله از امپراتوری آرارات که به خط میخی نوشته شده است، یکی از مهم ترین اسناد مکتوب شمال غرب کشور محسوب می شود.
حیان جبارزاده، باستان شناس ساینس بلاگ که اخیرا به بررسی محوطه باستانی نیشتبان پرداخته است، تصاویری تهیه کرده است که حضور افسارگسیخته قاچاقچیان و جویندگان گنج در محوطه باستانی و وضعیت متروکه آن را آشکار می کند.
وی این گورستان را به دلیل وجود مگالیت های ایستاده برای نشانه گذاری قبور که اتفاقی نادر در ایران است، منحصر به فرد دانست و به ساینس بلاگ گفت: در این منطقه، نسخه خطی 2800 ساله ای وجود دارد که قدمت آن مربوط به دوره آرتن است. خط میخی که یکی از مهم ترین اسناد مکتوب شمال غرب کشور به شمار می رود.
این باستان شناس بر اساس مشاهدات اخیر خود درباره وضعیت این آثار باستانی به ساینس بلاگ گفت: متأسفانه این منطقه از نظر حفظ و نگهداری در وضعیت بسیار بدی قرار دارد و شرایط جوی نه تنها منجر به تخریب این آثار ارزشمند می شود. باعث شده اند تخریب گسترده توسط بازرسان که به طور مداوم و روزانه بدون محافظت بیشتر از سوی مقامات انجام می شود.
جبارزاده ادامه داد: گورستان این منطقه بر اثر حفاری های غیرقانونی تقریباً ویران شده و کار به حدی رسیده است که قسمت هایی از نسخه خطی بریده شده و این نسخه شکل اولیه خود را از دست داده است ادامه، شاید به زودی نه اثری از این محوطه ارزشمند باقی بماند و نه سند تاریخی.
این باستان شناس گفت: حدود پنج سال پیش با دیدن این منطقه نوشته آرتو سالم و تقریبا سالم بود، اما پس از گذشت این پنج سال می توان گفت نیمی از این نوشته از بین رفته است. جدا شده اند و بین کتیبه و سنگی که کتیبه روی آن نوشته شده سوراخی وجود دارد، کج شده و ممکن است هر لحظه بیفتد و به کلی از بین برود. امیدوارم مسئولین و معترضان به وضعیت خطرناک منطقه باستانی نیشتبان فکر کنند.
تحقیقات باستان شناسان نشان می دهد که «پادشاهی اوراتو» یا «پادشاهی وان» یکی از تمدن های عصر برنز و آهن بوده که در قرن نهم در شرق ترکیه وجود داشته و در شمال غربی ایران در محل کنونی ارمنستان ایجاد شده است در او یکپارچگی و ملی شدن ساختار سیاسی خود را با نیروی نظامی و ساختن دژها و استحکامات حفظ کرد و در عین حال در تولید صنایع دستی به ویژه متالورژی سرآمد بود. با این حال، سلسله اوراتو بیش از دویست سال دوام نیاورد و به طور مرموزی در قرن ششم ناپدید شد و تا کاوش های باستان شناسی قرن نوزدهم بود که این تمدن منحصر به فرد و متمایز باستانی دوباره ظهور کرد.
تاریخ اورارتو به دلیل فقدان شواهد مکتوب هنوز پراکنده است و برای بازسازی آن باید به شدت بر نوشتههای غالباً مغرضانه دشمنان آنها، بهویژه آشوریها تکیه کرد. با این حال، کهن الگوها، معماری و صنایع دستی که با وجود کاوش های مکرر در خرابه ها باقی مانده اند، به بازسازی تاریخ کمابیش دقیق اورارتو کمک کرده اند که بی شک اهمیت این فرهنگ باستانی را در منطقه نشان می دهد.
دولت اورارتو احتمالاً پس از دههها جنگ با آشور به شدت تضعیف شده بود و میتوان فرض کرد که گسترش مرزهای آن مدیریت و حفظ کل سرزمین را دشوار میکرد. سرزمین هایی که زمانی توسط پادشاهان آرارات فتح شده بود، سرانجام به دست مادها افتاد که تا حدود سال 585 قبل از میلاد بر این منطقه حکومت می کردند و پس از آنها به امپراتوری هخامنشی که توسط کوروش دوم تأسیس شد، رسید قبل از قرن ششم، از آنجایی که اورتو برای مورخان یونان باستان سرزمینی ناشناخته بود، کلمه ای در مورد آن در نوشته های آنها گنجانده نشده بود، بنابراین باید تا قرن نوزدهم منتظر ماند تا کاوش آثار باستانی برنز هویت آن را آشکار کند. این فرهنگ مهم آن دوره (تمدن اورارتو – مارک کارترایت)
در زیر ویدئوی تهیه شده توسط باستان شناسان از وضعیت گورستان عصر آهن و کتیبه اورارتویی به خط میخی نیشتابان را مشاهده می کنید:
پایان خبر ساینس بلاگ
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "گنجیابها کتیبه خط میخی در شمال غرب ایران را تخریب کردند + ویدئو" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "گنجیابها کتیبه خط میخی در شمال غرب ایران را تخریب کردند + ویدئو"، کلیک کنید.