مدیریت فرهنگ نه؛ مهندسی فرهنگ!
شکی نیست؛ کشوری با فرهنگی غنی در زمینه انتخاب مدیران فرهنگیش؛ حساس شایسته سالار و در حد کشیدن مو از ماست باشد.
وقتی فرهنگ و هنر در این کشور از دُر و گوهر برترند و هنرمند هر جا رود قدر می بیند و بر صدر می نشیند و هنر هم فقط واس ماست و بس طبیعی است که مدیران فرهنگیش هم؛ باید عزیز و دُردانه از آب گذشته و از خم رنگرزی درآورده شده باشند!
بر همین اساس سالارهایی که برای مدیریت فرهنگی شایسته اند را می توان اینچنین نام برد:
1- طبق «تئوری ژن برتر»؛ آشنایان (از فرزند و داماد گرفته تا فرند و جاست فرند)
2- طبق«نظریه خودی ها» دارودسته های حزب همسو
3- طبق «قانون تعارض منافع» ماحصل داد و ستدهای پشت صحنه و داخل پستو
4- طبق «شعار وفاق ملی» مخالفان و دشمنانی که حاضرند سر به تنت نباشد!
شاید موردآخر (محصول و نوبر دولت فعلی) کمی عجیب به نظر برسد اما آنقدرها هم که نشان می دهد بغرنج و پیچیده نیست. «فراجناحی» بودن اصل اول این نوع از انتخاب است. راه اثبات مستقل بودنش هم مانند آن شخص دوپینگی است که در مسابقات برای کسب اطمینان خاطر دیگران نفر آخر می شد! بعبارتی در این روش عدم وابستگی خود را به گروهی خاص باید از طریق خودزنی و با بکارگماردن مظنونین ثابت کنی!
باری به هر جهت نقطه مشترک موارد بالا نداشتن سواد و مواد(تجربه) است! البته این داستان ریشه تاریخی دارد نشان به آن نشانی سالهای سال است در مدارس معلمی که در تدریس لنگ می زند دل زنگ های هنر هم؛ برایش لک می زند! بعبارتی ایرانی که هیچ هنری نداشته و ندارد مدیریت هنر فقط نزد اوست و بس! نتیجه آنکه مدیریت فرهنگی نه فرهنگ و هنر است که متکی به ذوق و استعداد باشد نه علم و فن است که آویزان آموزش مهارتی خاص باشد؛ نه حتی ورزش است که نیازمند تلاش و پشتکار باشد! مدیریت فرهنگی تحفه ای است که فقط «رو» می خواهد و «زیر رو کشی» جهنم و درک کمی هم «زیر پا کشی» و «زیر پا گذاشتن» و «زیرآب زنی» را هم؛ بگذارید روش! اگر هم؛ بدون زیر لفظی زبان چرب و نرم و ظریفی برای ماست مالی کردن سوتی ها و ماله کشی گندکاری ها داشته باشد که دیگر می شود نور علی نور!
مدیریت فرهنگی ساخته نشده دستی بگیرد. باید پاچه بگیرد باید گیر دادن بلد باشد. اصول ممنوع الکاری و لغو برنامه های هنری را حفظ و فنون سانسور و فیلترینگ را از بر باشد. باید شکستن شاخ؛ شاخ ها را (خصوصا از نوع سلبریتی ) فوت و آب باشد. در کشف و خنثی سازی سریع نیروهای خلاق اوستای کار باشد. باید بداند حاصل حمایت از فرهنگ و هنر می شود تولید مثل توقع و رشد زیاده خواهی پس همچون بساز و بفروش ها تا می تواند باید به پای درختان این باغ -با هدف خشکاندن- آب نمک بریزد. اصولا مدیریت فرهنگی یعنی مهندسی فرهنگ باید دانستچگونه کوبید و به سلیقه خود از نو ساخت. «من درآوردی» و «هشلهف» می شود که بشود! همسو و در راستای تاریخ فرهنگ و هنر این کشور و کل جهان نمی شود که نمی شود! اصلا خاک بر سر فرهنگ و هنری مبتذلی که تاحالا بوده؛ حالا باید فقط ساز خود را زد و هر که با آن نرقصید ساز را تو سرش زد. ما در جهان تکیم … می گویید نه حاصلش را ببینید بعد از نیم قرن!
من حیث المجموع اگر یک مدیر فرهنگی خوب با همین فرمان گوش به فرمان باشد می شود یک مدیر هرجایی یعنی مناسب برای گرفتن هر کاری البته در امور فرهنگی و رسانه ای؛ از مدیریت تار و طرب و تمبک و انداختن شلنگ تخته و جفتک با تعدادی دلقک در تیاتر و فیلم و موسیقی گرفته تا … ریاست نشریات و خبرگزاری های مشمول بووووووق می شود راست کار او!
حال فهمیدید چرا مدیر فرهنگی از تخصص و تجربه فرهنگی نباید چیزی در چنته داشته باشد و اصولا بویی از آن نبرده باشد؟ ذات فرهنگ تربیت افراد غرغرو پرتوقع زیاده خواه و در یک کلام دردسرساز است. نگاه به اسم ظریف و خوشگلش نکنید هر چه فرهنگ و هنر با آن احساسات به ظاهر نرم و لطیف و عوارض سخیفش از یک مدیر فرهنگی دور باشند آبرومندتر است. مدیر فرهنگی لازم نیست هنر را بشناسد او فقط باید هنر شناختن داشته باشد تا بداند کی را کجا بگذارد و نان را کی به تنور بچساند. باید به فنون انگ زنی آگاه باشد و در وقت مقتضی مخالفینش را به فتنه و شورش و … وصل کند.(نمونه اش را بعد از انتشار این متن ببینید) باید بتواند اوضاع را با ثبات آرام و اهالی فرهنگ و هنر را یا همیشه مست و نعشه و بی خبر از دنیا یا خمار و لنگ یه قرون دوزار بگذارد. باید آسته رفتن و آمدن را بلد باشد و برای در نطفه خفه کردن هیجانات هنری؛ خبری ؛ و فرهنگی آماده و توانمند باشد. باید بدون هیچ اهن و تلپ و دادار دودور و توقعی سرش را پایین بیندازد و نان و ماستش را بخورد. حتی اگر قیمه ها را هم در ماست ریخت باز شرف دارد به کسی که در شرائط حساس کنونی ماستش را کیسه نمی کند. این کشور همیشه لب پرتگاه است آب از آب تکان خوردن و شلوغی اوضاع همانا و بهم ریختن اوضاع و در نتیجه کشیدن ریق رحمت ریاست و مدیریت همان. پس همان بهتر که قطاری راه نیفتد و سنگ نخورد! البته با انتصابات اخیر؛ این قطار یا راه نمی افتد یا اگر هم بیفتد به ترکستان ختم می شود.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "مدیریت فرهنگ نه؛ مهندسی فرهنگ!" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "مدیریت فرهنگ نه؛ مهندسی فرهنگ!"، کلیک کنید.