دود شدن سرمایه های مردم در ماه سیاه بورس

دود شدن سرمایه‌های مردم در ماه سیاه بورس

آفتاب نیوز :

کاهش مستمر ارزش بازار سهام، خبر تکراری این روز های رسانه ها است. خروج سرمایه و افت شاخص ها روزانه ادامه دارد و در ماه های گذشته، کمتر شاهد روز های مثبت پی در پی در این بازار بوده ایم. وخامت وضعیت بازار سرمایه آنچنان شدت گرفته که کاندیدا های انتخابات ریاست جمهوری در اولین اظهارنظر های خود به آن پرداختند و وعده هایی در رابطه با آن دادند. اما این وعده و وعید ها هم هیچ کدام نتوانستند امیدی در بازار ایجاد کنند.

امروز شاخص کل با افت سه هزار واحدی در سطح 2061330 واحد ایستاد و شاخص هم وزن نیز افت 3167 واحدی داشت. در پایان معاملات امروز 74 درصد نماد ها منفی بودند و صف فروش 35 درصد و صف خرید تنها 6 درصد بود.

هومن عمیدی در گفتگو با جماران با بیان اینکه در یک ماه اخیر، 94.7 درصد شرکت های فهرست شده در بورس و فرابورس بازده منفی داشته اند، تصریح کرد: در برخی از روز های گذشته، وضعیت بورس به حدی نگران کننده بوده که حتی هیچ یک از نماد های پتروشیمی و پالایشی بورس نتوانستند صعودی شوند. وضعیت فعلی در بازار سرمایه به دلیل وعده هایی است که دادند و بعد خلاف آن ها عمل کردند. دولت نه تنها وعده های خود را محقق نکرد بلکه کاملا خلاف آن ها عمل کرد. حتی اگر هیچ کاری هم نمی کردند، اوضاع به بدی امروز نمی رسید. بازار 400 میلیارد دلاری به بازار حدود 150 میلیارد دلاری رسیده است!

وی با بیان اینکه حدود 250 میلیارد دلار از سرمایه مردم و خود دولت در بازار سرمایه دود شد و به هوا رفت!، ادامه داد: هر چند که سهامدار حدود 70 درصد بازار سرمایه خود دولت است و بیشتر زیان سنگین یا افت ارزش بازار، از جیب دولت رفته، اما سهامدارانی که در بازار سرمایه بودند هم کاملا متضرر شدند و زیان های بسیار سنگین 60 تا 70 درصدی تجربه کردند.

عمیدی با تاکید بر اینکه کاندیدا ها باید برنامه خود را با جزییات مطرح کنند و از بیان صحبت های کلی خودداری کنند، اظهارداشت: در نهایت این صحبت های کلی به همان بدقولی ها و اظهارات ناصادق منجر می شوند. بازار سرمایه حافظه کوتاه مدتی ندارد، هنوز هم صحبت های آقای قاضی زاده هاشمی که می خواستند مشکلات بازار سرمایه را سه روزه حل کنند فراموش نشده است! کاندیدا های همسوی آقای رییسی هم اگر بخواهند در انتخابات شرکت کنند قطعا درباره وعده هایی که دادند، مورد سوال قرار خواهند گرفت که چگونه و چرا اولویت اولشان را که در انتخابات وعده داده بودند فراموش کردند و بلکه خلاف جهت آن وعده ها حرکت کردند.

این کارشناس بازار سرمایه به برخی انتقادات و ادعا های مطرح شده درخصوص هماهنگی سازمان برنامه و بودجه و برخی فعالان در بازار سرمایه برای فروش اوراق دولتی اشاره کرد و توضیح داد: متاسفانه جلساتی در سازمان بورس و سازمان برنامه و بودجه با حضور کارشناس های دستوری و افرادی که به جای نقد فنی تنها تعریف و تمجید می کنند، برگزار می شود و هماهنگی ها با آن ها صورت می گیرد. ما آن ها را به عنوان فعال بازار سرمایه نمی شناسیم؛ چرا که آن ها تنها تایید کننده رفتار های غلط مسیولان بوده اند. عده ای آب را گل آلود دیده اند و با حضور در این جلسات و تعریف و تمجید از مسیولان می خواهند فضا را آرام نشان دهند، در حالی که آنچه رخ داده زیان سنگین و ناامیدی مردم بوده است.

به گفته عمیدی؛ اینکه سرمایه ها از بازار خارج شده و ارزش معاملات افت کرده و مردم حاضر نیستند پول در بازار سرمایه بیاورند، محصول همین اشتباهات دولت، زیاده خواهی آن ها و دست درازی در جیب شرکت ها و همچنین سکوت و بی تفاوتی مسیولین سازمان بورس و تایید آن ها بوده است. با این حال برخی به اسم فعال بازار سرمایه در این جلسات شرکت می کنند و اجازه نمی دهند حقیقت به سمع و نظر مسیولان بالادستی برسد.

وی با بیان اینکه سازمان برنامه فقط دغدغه فروش اوراق خود را دارد، اضافه کرد: بعد از برگزاری جلسه در نهایت چند خبر منتشر شد و گفتند دولت روی موافقت و همراهی بازار سرمایه برای فروش اوراق خود حساب کرده است! در حالی که این آقایان به اسم فعال بازار سرمایه رفته بودند از دولت برای بهبود وضعیت بازار کمک بگیرند و از سازمان برنامه بخواهند برای تقویت بازار کمک کنند، اما آقایان در سازمان برنامه و بودجه تنها به دنبال فروش اوراق بودند.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: آقای مخبر هم در جلساتی که با رییس سازمان بورس داشت، از حمایت دولت صحبت هایی کرده بود، یکی دو روز بازار از وضعیت منفی خارج شد، اما دوباره همچنان روند منفی خود را ادامه می دهد و پولی نیست! صحبت های مقطعی و وعده های بدون عمل و پشتوانه تا کی می خواهد به بازار سرمایه آسیب بزند در اکثر نماد ها شاهد این مسایل هستیم. دامنه نوسان را محدود کرده اند تا زیان مردم کمتر شود، اما بین مردم فضای ترس ایجاد شده است.

عمیدی با بیان اینکه پول در بازار سرمایه نیست و بازار سرمایه در قبال بازار پول با آن نرخ بهره عجیب و غریب حرفی برای گفتن ندارد، خاطرنشان کرد: 50 میلیون کد بورسی داریم، اما تنها 100 هزار نفر معامله انجام می دهند، جامعه آماری این 50 میلیون کد بورسی می تواند از کسی که فقط یک بار اوراق بانک مسکن خریده باشد و وام گرفته باشد تا هر کسی که روزانه در بازار سرمایه فعال است، باشد. با این جامعه بزرگ، وقتی مردم ببینند بازدهی مناسبی در بازار سرمایه وجود دارد چرا باید پولشان را تبدیل به رمز ارز کنند و بعد مسایلی ایجاد شود؟! چرا باید جذب شرکت های هرمی کلاهبردار شوند که سرمایه هایشان به خطر بیفتد و ترافیک سنگین در قوه قضاییه به وجود بیاید؟! چرا باید پولشان را در بازار های موازی سفته بازانه مانند طلا ببرند و باعث اختلال در اقتصاد کشور شود؟!

وی با بیان اینکه ارزش معاملات روزانه نات کوین با بازار سرمایه ما رقابت می کند، اظهارداشت: آمار کاربران یک صرافی دیجیتال داخلی را ببینید! آمار فقط یک صرافی نشان می دهد بیش از 15 میلیون ایرانی رمز ارز دارند. در تهران از هر 10 تهرانی یک نفر در بازار رمز ارز ها حضور دارد. مسیولان وضعیت بازار سرمایه را که چند سال است صدای مردم را درآورده نمی بینند، اما به محض انتشار اخباری درباره همستر، به آن واکنش نشان می دهند!

عمیدی تاکید کرد: وقتی پول به طور مناسب به سمت تولید و بازار سرمایه بیاید و درست هدایت شود و از این بازار حمایت صورت گیرد، بستر واقعی برای کسب ثروت درست مردم شود، مردم هم استقبال می کنند، اما وقتی که این حمایت تبدیل به تله، زدن جیب مردم و محلی برای تامین مالی دولت و پر کردن کسورات از جیب سهامداران شود قطعا مردم استقبال نمی کنند.

وی در ادامه این گفتگو به شعار هایی که نامزد های انتخابات ریاست جمهوری این روز ها درباره بازار بورس می دهند اشاره کرد و گفت: استفاده ابزاری از سرمایه رسم دیرینه ای در انتخابات شده است؛ چه در انتخابات ریاست جمهوری و چه در انتخابات مجلس و حتی میان کسانی که به ریاست سازمان بورس انتخاب می شوند شاهد هستیم حرف های قشنگ می زنند وعده هایی بزرگ می دهند، اما تاکنون هیچ کدامشان محقق نشده است. بزرگترین وعده ای که شنیدیم و عمل نشد وعده های دولت رییسی درباره بازار سرمایه بود. اولویت اولشان بود و هیچگاه به اولویت اول هم نرسیدند.

عمیدی با بیان اینکه در ادامه نیز در این دولت شاهد حرف درمانی بودیم و همه شعار ها وعده بیش نبود، ادامه داد: این وعده ها تبدیل سیاستی برای جمع کردن آرای فعالان بازار سرمایه شده است. 50 میلیون کد سهامداری وجود دارد اگر کسی در رابطه با این بازار برنامه مناسبی داشته باشد، قطعا در آرای او آثار زیادی خواهد داشت. اگر کاندیدا ها در عمل برنامه جامعی برای بازار سرمایه ارایه دهند، مورد استقبال فعالان بازار سرمایه قرار می گیرد و در آرایشان تاثیر بسیار ویژه ای خواهد داشت. در واقع پاس گلی است که بازار به کاندیدایی که برنامه جامعی داشته باشد، می دهد.

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه بازار سرمایه هوشمند است و اظهارات غیر واقعی را تشخیص می دهد، ادامه داد: باید با عبور از کلی گویی، ضمانت اجرای برنامه خود را اعلام کنند. بسیاری گفته اند که نباید دست در جیب شرکت ها کرد، نرخ خوراک پتروشیمی ها را اصلاح کنیم، عوارض ناعادلانه را حذف کنیم، این ها کلیات است، اما کارشناسان می گویند به دلیل شرایط مالی دولت، امکان اجرای این سیاست ها با این شرایط وجود ندارد! بنابراین باید این مسایل به طور زیرساختی در اقتصاد حل شود. کاندیدایی که بتواند حل این مشکلات برنامه ارایه دهد مورد تایید فعالان بازار سرمایه قرار می گیرد.

عمیدی با تاکید بر اینکه تا زمانی که نرخ سود در این کشور بین 25 تا 40 درصد باشد هیچ سرمایه ای به سمت بورس نخواهد رفت، اظهار داشت: باید مشوق مناسب سرمایه گذاری برای همه صنایع اعلام شود و ضمانت اجرایی داشته باشد. اینکه فقط بگویند تلاش می کنیم فلان کار را کنیم هیچ ثمره ای نخواهد داشت. باید به طور عملیاتی گفته شود چگونه می خواهند قیمت گذاری دستوری شرکت های خودرویی را اصلاح کنند. عوارض معادن را حذف و نرخ خوراک پتروشیمی ها را به قیمت مناسب برسانند. حاشیه سود شرکت ها نرخ پالایشی ها و سود بانک ها به هم ریخته، همه فاکتور های موثر بر بازار سرمایه دستخوش تغییراتی شده که به سمت زیان سهامداران بوده است. هیچ کدامشان در جای مناسبی نیستند و تصمیمات مناسب اتخاذ نشده، تنها وعده داده اند.

به گفته این کارشناس بازار سرمایه؛ بازار سرمایه را به شکل قلک دیده اند و هر بار با فروش و انتشار اوراق، بخشی از کسری بودجه را جبران کرده اند رفته اند و پول از این بازار خارج کرده اند. باید برنامه دهند که به چه ترتیبی می خواهند، این اتفاق بیفتد. حتی اگر می خواهند «اخزا» بفروشند برنامه بازارگردانی منسجمشان چیست؟! نرخ آن ها به حدود 40 درصد رسیده بود، برنامه شما برای اینکه نرخ سود را در این کشور بین 20 تا 23 درصد نگه دارید و اجازه رشد ندهید و حتی پایین تر بیاورید چیست؟!

عمیدی با بیان اینکه برای بازار سرمایه گرایش سیاسی کاندیدا تفاوتی ندارد مهم است که فردی باشد که بعد از 4 تا 5 سال ریزش سنگین بازار بورس و افت عجیب وارد می شود، ارزش کل بازار سرمایه را به نقطه امن و قابل اتکا برساند، تصریح کرد: چگونه است که مردم حاضرند در ارز های دیجیتال وارد شوند و به سراغ هرچه که به آن ها وعده مالی بدهد می روند! بازار سرمایه که می تواند تولید را در این کشور متبلور کند و دستاورد های آن می تواند اشتغال رشد قدرت پول ملی باشد، را متاسفانه در این 4 سال فقط تخریب و سرکوب کردند و حتی کسانی که در راس تنظیم گری سازمان قرار گرفتند، کوچک ترین توانی برای مقابله با این وضعیت نداشتند.

وی در پایان با بیان اینکه بورس در رکود و اصلاح قرار دارد و شاخص هنوز به سقف مرداد 99 نرسیده است، گفت: این وضعیت به معنای این است که 4 سال زیان برای مردم و سرمایه گذاران رقم زده، این در حالیست که ما هر سال بین 40 تا 60 درصد تورم داشته ایم! سرمایه مردم در بازار سرمایه از بین رفته آن کسی که می خواهد درباره بهبود بازار سرمایه و برنامه دهد باید به صورت عملیاتی وارد کار شود و از بیان کلی گویی و توضیح واضحات خارج شود.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "دود شدن سرمایه های مردم در ماه سیاه بورس" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "دود شدن سرمایه های مردم در ماه سیاه بورس"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه