حال ناخوش مراکز اجباری درمان «اعتیاد» در چرخه ای معیوب/ نبود آمار رسمی از معتادان متجاهر

پس از وقوع انقلاب اسلامی تمهیدات مختلفی در راستای کنترل و کاهش اعتیاد صورت گرفت که از جمله مهمترین آنها تصویب قانون مبارزه با مواد مخدر در سال ۱۳۶۷ بوده است. در این میان اما براساس ماده ۱۶ اصلاحیه ۱۳۸۹ این قانون افراد دارای تجاهر به اعتیاد به منظور درمان و بازتوانی با حکم قضایی به مدت یک الی سه ماه در مراکز دولتی و مجاز نگهداری می شوند که آیین نامه اجرایی آن در سال ۱۳۹۶ به تصویب ستاد رسیده و پس از آن تعداد مراکز با سرعت بالایی افزایش یافت؛ این درحالیست که بررسی ها نشان می دهد فرایند جمع آوری غربالگری درمان و بازتوانی و… معتادان نیازمند اصلاح و بازنگری است.

حال ناخوش مراکز اجباری درمان «اعتیاد» در چرخه‌ای معیوب/ نبود آمار رسمی از معتادان متجاهر

به گزارش ساینس بلاگ اعتیاد یکی از قدیمی ترین و مزمن ترین آسیب های اجتماعی جامعه ایران است. مواجهه سیاستی با این آسیب قدمتی بیش از یک قرن دارد. در دهه ۸۰ از قرن سیزدهم شمسی و بعد از شکل گیری مجلس اول پس از انقلاب مشروطه نخستین احکام سیاستی- قانونی در زمینه مسئله اعتیاد تدوین و اجرا شده و پس از آن نیز تا زمان کنونی رویکردها و سیاست های مختلف و متعددی برای مقابله مؤثر با این پدیده در دستور کار قرار گرفته است. باوجود همه تلاش های انجام گرفته به دلایل گوناگون این اقدام ها چندان ثمربخش واقع نشده و موفقیت چشمگیری در کنترل و کاهش این آسیب اجتماعی حاصل نشده است.

این وضعیت طی چند دهه گذشته نیز کماکان ادامه داشته و فارغ از اقدام های تقنینی و برنامه های اجرایی انجام شده روند اعتیاد در کشور افزایشی بوده است.

سیاستگذار به منظور مواجهه اثربخش با مسئله قاچاق مواد مخدر و اعتیاد در سال ۱۳۶۷ به تدوین قانون مبارزه با مواد مخدر اقدام کرده است؛ این قانون تاکنون دو مرتبه در سالهای ۱۳۷۶ و ۱۳۸۹ توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام و یک مرتبه در سال ۱۳۹۶ توسط مجلس شورای اسلامی مورد اصلاح و بازنگری قرار گرفته است. طبق مفاد ماده ۱۶ قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر (۱۳۸۹) افراد دارای تجاهر به اعتیاد با دستور مقام قضایی برای مدت یک تا سه ماه در مراکز دولتی و مجاز درمان و کاهش آسیب نگهداری می شوند. این مدت با درخواست مراکز مذکور و تأیید مقام قضایی برای یک دوره سه ماهه قابل تمدید است. آیین نامه اجرایی این ماده نیز در سال ۱۳۹۶ به تصویب ستاد مبارزه با مواد مخدر رسیده است؛ براساس این آیین نامه مراکزی تحت عنوان مراکز نگهداری درمان و کاهش آسیب معتادان معروف به مراکز ماده ۱۶ و مراکز ماده ۱۵ داوطلب اجرای تبصره ۲ ماده ۱۶ قانون در سراسر کشور راه اندازی شده است.

اما و اگرهای عملکرد مراکز ماده ۱۶ قانون

مبتنی بر مفاد قانون مذکور و در ماده ۱۵ و ۱۶ آن افراد درگیر با مسئله اعتیاد از طریق دو سازوکار ملزم به پیگیری فرایند درمان شده اند. سازوکار اول که ذیل ماده ۱۵ قانون به آن پرداخته شده است روندی داوطلبانه را برای مراجعه افراد دارای اعتیاد پیش بینی کرده و در ماده ۱۶ سازوکار مربوط به افراد دارای تجاهر به اعتیاد تشریح شده است. طبق این ماده افراد دارای تجاهر به اعتیاد با حکم مقام قضایی و به صورتی اجباری به مراکز موضوع این ماده ارجاع داده می شوند. اینک و با گذشت بیش از ۱۳ سال از اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر فرایند و عملکرد مراکز ماده ۱۶ قانون محل بحث و گفتگوهای زیادی واقع شده است.

همچنین دولت سیزدهم طی لایحه اصلاحی ارائه شده به مجلس شورای اسلامی تغییراتی را در وضعیت و شرایط این مراکز پیشنهاد کرده است. تغییر در وضعیت حقوقی مراکز ماده ۱۶ مستلزم آن است که نظام سیاستگذاری در گام نخست به ارزیابی فرایند و عملکرد این نوع از مراکز پرداخته و نقاط قوت و ضعف تقنینی نظارتی و اجرایی را شناسایی کند؛ سپس مبتنی بر ارزیابی صورت گرفته به تغییر و اصلاح قوانین آیین نامه ها و رویه های حقوقی و اجرایی دست زند.

پژوهش ها حاکی از اثربخشی نامناسب درمان اجباری اعتیاد در ایران دارد

بررسی گزارش ها نشان می دهد که پژوهش های صورت گرفته در زمینه وضعیت فرایند و برآیند درمان اجباری اعتیاد و عملکرد مراکز ماده ۱۶ در کشور بسیار کم تعداد بوده؛ این مطالعات در بازه های زمانی مختلف و معطوف به مقاطعی متفاوت از وضعیت درمان اجباری اعتیاد در کشور انجام شده اند. این وضعیت به معنای آن است که آخرین وضعیت و شرایط مراکز ماده ۱۶ در هیچ مطالعه اختصاصی و جدیدی مورد بررسی و ارزیابی واقع نشده است؛ با این وجود غالب پژوهش های صورت گرفته رویکرد موجود در زمینه درمان اجباری اعتیاد در ایران را نامناسب و اثربخشی مراکز مذکور را نیز ناچیز و غیرقابل قبول ارزیابی کرده اند.

مرور و بررسی مطالعات بین المللی در زمینه درمان اجباری اعتیاد حاکی از آن است که تعاریف و انواع مختلفی برای درمان اجباری وجود دارد که متداول ترین آن دادگاه درمان مدار است؛ لکن مدل های دیگری مشابه با الگویی که در کشور ما تدوین شده است هم در سایر کشورها وجود دارد. با این تفاوت که فرایند و کیفیت درمان و همچنین مراقبت های پس از خروج در آنها از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. تنوع الگوهای عملیاتی در کشورهای مختلف نسبتا زیاد بوده و روند ثابتی در همه کشورها پشت سر گذاشته نشده است؛ ضمن اینکه مطالعات انجام گرفته در زمینه بررسی نظام مند هزینه اثربخشی این مطالعات بسیار کم تعداد بوده و این زمینه با خلاهای پژوهشی مواجه است. این شرایط باعث شده امکان برداشتی دقیق و جزئی از وضعیت درمان اجباری در سایر جوامع چندان در دسترس نباشد. اما می توان به سهولت دریافت که آخرین دستورالعمل ها و بررسی های علمی سیاستگذاران را به تلاش برای کاهش استفاده از روش های اجباری و تمرکز بیشتر بر شیوه ها و روش های اختیاری درمان اعتیاد توصیه کرده اند.

مجمع تشخیص مصلحت نظام قانون مبارزه با مواد مخدر را پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۶۷ تدوین کرد و آخرین اصلاحات نسبتاً کلی و اساسی در سال ۱۳۸۹ روی آن اعمال شده است.

بررسی سیر تغییر و تطور محتوایی مفاد ماده (۱۵) و (۱۶) قانون مبارزه با مواد مخدر حاکی از آن است که:

الف) کیفیت کارشناسی محتوای قانونی و شیوه نگارش حقوقی به مرور زمان ارتقا یافته است؛ به صورتی که در قانون اولیه مصوب سال ۱۳۶۷ فارغ از نوع رویکرد و کیفیت محتوایی ذکر ماده ۱۷ حشو و زائد بوده و امکان اشاره به آن ذیل ماده (۱۶) نیز فراهم بوده است. این تغییر در اصلاح صورت گرفته در سال ۱۳۷۶ اعمال شده است.

ب) در قانون سال ۱۳۶۷ قانونگذار ضمن تفکیک نوع اعتیاد بر اساس ماده مصرفی افراد دارای سن بالاتر از ۶۰ سال و معتاد به مواد سنتی مانند تریاک را از لزوم پیگیری فرایند درمان معاف اعلام کرده است. به نظر می رسد که این معافیت در تناقض با هدف سیاستگذار برای مواجهه مؤثر با پدیده اعتیاد و اقدام اثربخش در زمینه درمان آن قرار داشته است؛ کما اینکه این استثنا در اصلاحیه انجام گرفته بر قانون در سال ۱۳۷۶ حذف شده و عموم معتادان فارغ از وضعیت سنی مکلف به پیگیری درمان شده اند.

ج) روند تغییرات محتوایی مفاد مواد (۱۵) و (۱۶) قانون نشان دهنده تغییر رویکردها و سیاست های نظام حکمرانی در مواجهه با پدیده اعتیاد بوده است. این مقوله در اصلاحات صورت گرفته بر قانون در سال ۱۳۸۹ به سمت تعدیل و تخفیف مجازات ها و تلاش برای زمینه سازی به منظور بازتوانی و ادغام اجتماعی افراد دارای اعتیاد حرکت کرده است. قانونگذار در جرم زدایی از اعتیاد به لحاظ تلقی بیمارگونه معتاد سیاست جنایی مبتنی بر درمان و بازپروری را اتخاذ کرده ولی در وضع مجازات حبس در مورد معتادی که به تکلیف ارائه گواهی درمان و ترک اعتیاد عمل نکرده باشد نقض غرض کرده است چراکه اعمال مجازات حبس بر معتاد بیمار علاوه بر آنکه نافی سیاست درمان و بازپروری است به هیچ عنوان اثر بازدارندگی و اصلاحی در مورد معتاد به دنبال نخواهد داشت.

د) بندهای ۴ و ۹ سیاست های کلی مبارزه با مواد مخدر سال ۱۳۸۵ بر اتخاذ راهکارهای پیشگیرانه با بهره گیری از امکانات دولتی و غیردولتی و مشارکت جدی آحاد مردم و خانواده ها و حمایت از تشکل های مردمی در زمینه های پیشگیری کاهش آسیب و درمان معتادان تصریح دارد. بنابراین قانونگذار در اصلاح مواد (۱۵) و (۱۶) قانون مبارزه با مواد مخدر سیاست جنایی مشارکتی را به صورت محدود در خصوص درمان اعتیاد و کاهش آسیب آن هم با نظارت دولت پذیرفته است؛ بدین نحو که شخص معتاد را به ارائه گواهی درمان و ترک اعتیاد از مراکز غیردولتی یا خصوصی یا سازمان های مردم نهاد در کنار مراکز دولتی مکلف کرده است. البته نقش و دخالت نهادهای غیردولتی و مردمی در امر پیشگیری از اعتیاد و جرائم مواد مخدر نسبت به سایر ارکان سیاست جنایی در ایران بیشتر است که در مقررات مختلف بر آن تصریح شده است.

پژوهش حاضر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی متناسب با امکانات و دسترسی های نهادی و ساختاری با استفاده از روش مشاهده و مصاحبه با متخصصان و ذی نفعان همچنین تحلیل اسنادی منابع و گزارش های علمی پیشین و گزارش عملکرد دستگاه های متولی در خصوص وضعیت و عملکرد مراکز موضوع ماده ۱۶ انجام گرفته است.

اعتیاد پدیده ای پیچیده چند بعدی و پویاست که متناسب با شرایط اقتصادی فرهنگی و اجتماعی جوامع مختلف در گونه ها و مصادیق متفاوتی بروز و ظهور می یابد. با این حال پژوهش های علمی اعتیاد را تحت عنوان پدیده ای زیستی روانی و اجتماعی تعریف می کنند؛ بر همین اساس رویکردهای نظری مختلفی در حوزه های پزشکی حقوق جامعه شناسی روانشناسی و … درباره آن مطرح شده است.

بستری و درمان اجباری اعتیاد در تعارض با حقوق بیماران است؟

رویکردهای نظری مورد اشاره و برخی از دیگر نظریه های علمی مربوطه سیاستگذاران و دست اندرکاران حوزه درمان اجباری اعتیاد را نسبت به برخی از پیامدهای ناخواسته این اقدام حساس کرده و به آنها در این مورد هشدار می دهد. از جمله اینکه بستری و درمان اجباری در حوزه اعتیاد باید به صورتی محتاطانه و با رعایت همه شرایط لازم صورت گیرد؛ چراکه این امر ممکن است به منفک شدن این افراد از اعضای خانواده و تعاملات اجتماعی موجود منجر شده و زمینه را برای دشوارتر شدن شرایط بهبود و درمان آنان ایجاد کند؛ همچنین این احتمال وجود دارد که از طریق الصاق برچسب متجاهر و… به تضعیف عزت نفس و خودباوری جامعه هدف منجر شده زمینه شکل گیری هویت کجرو و طرد مضاعف ایشان را فراهم کند. از سوی دیگر درمان اجباری به شدت در معرض حرکت به سمت تلقی شدن به عنوان اقدامی در جهت نقض حقوق انسانی افراد قرار دارد. بستری و درمان اجباری همچنین در حوزه اخلاق پزشکی نیز موقعیتی چالش برانگیز داشته و در مواردی در تعارض با حقوق بیماران قرار دارد.

علت تاسیس مراکز ماده (۱۶) و آیین نامه اجرایی آن

آیین نامه اجرایی مراکز ماده ۱۶ در سال ۱۳۹۶ مصوب شده است؛ در حالیکه دستورالعمل چگونگی عملکرد مراکز که حاوی تعاریف و اهداف مربوطه است مصوب سال ۱۳۸۹ است. در واقع دستورالعمل مربوطه مبتنی بر طرح ضربتی نجات که در سال ۱۳۸۶ اجرا شده است نگاشته و در سال ۱۳۸۹ با انجام اصلاحاتی جزئی برای مراکز ماده ۱۶ متناسب سازی شده است. بر همین اساس در بخش های مختلف این دستورالعمل به جای نام بردن از مراکز ماده ۱۶ از واژه برنامه یا طرح استفاده شده است که به طرح نجات ارجاع دارد. مرکز اقامتی درمان اجباری موضوع ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر بنا به تعریف ارائه شده در دستورالعمل مذکور عبارت است از «مرکزی تادیبی که در آن خدمات بهداشتی درمانی موردنیاز افراد مقیم طبق پروتکل ابلاغی تأمین می شود.» هدف کلی این برنامه استفاده از فشار قانونی برای درگیر کردن و نگهداری در درمان آن دسته از افراد بی خانمان مبتلا به شکل تزریقی اختلالات مصرف مواد است که به صورت داوطلبانه به جایگاه های ارائه خدمات موجود در جامعه مراجعه نمی کنند.

اهداف اختصاصی این طرح عبارت اند از افزایش ورود گروه هدف به برنامه های درمانی افزایش ماندگاری در درمان کاهش میزان/ قطع مصرف مواد مخدر غیرقانونی در جمعیت هدف افزایش آگاهی جمعیت هدف از خطرات اعتیاد تزریقی (ایدز بیش مصرفی اندوکاردیت قلبی و …) کاهش رفتارهای پرخطر (تزریق اشتراکی ارتباط جنسی غیرایمن و…) کاهش میزان ارتکاب جرم و بازگشت به جرم و افزایش کار کرد فردی بین فردی خانوادگی شغلی و اجتماعی آیین نامه اجرایی ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر به عنوان مهم ترین مصوبه قانونی در این زمینه تکالیف مختلفی برای دستگاه های ذی ربط تعیین کرده است. در جدول ذیل احکام سیاستی ارائه شده در این آیین نامه و دستگاه های متولی مربوطه استخراج شده است.

حال ناخوش مراکز اجباری درمان «اعتیاد» در چرخه ای معیوب/ نبود آمار رسمی از معتادان متجاهر

حال ناخوش مراکز اجباری درمان «اعتیاد» در چرخه ای معیوب/ نبود آمار رسمی از معتادان متجاهر

آیین نامه اجرایی مراکز موضوع ماده ۱۶ با تأخیری ۶ ساله پس از تصویب قانون مذکور مصوب شده است؛ در این آیین نامه تکالیف مختلفی برای دستگاه های ذیربط در حوزه درمان اعتیاد تعیین شده است. از جمله مهم ترین این موارد تأمین گروه درمانگر و تجهیزات لازم برای درمانگاه های مراکز ماده ۱۶ توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی استقرار مددکار اجتماعی و تهیه دستورالعمل های مربوط به اقدام های حمایتی و بازتوانی از سوی سازمان بهزیستی نظارت بر فرایند غربالگری و عملکرد درمانی مراکز توسط کمیته نظارت کشوری/ استانی نظارت بر حسن اجرای اقدام ها در مراکز و اعمال حمایت های قانونی توسط مقام قضایی است. باتوجه به تعدد تکالیف تعیین شده در این آیین نامه و اهمیت آنها در اثربخشی عملکرد مراکز موضوع ماده ۱۶ ارزیابی کمی و کیفی وضعیت انجام تکالیف مذکور از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ این ارزیابی نیازمند پژوهشی مستقل بر اساس شاخص های مشخص و شفاف است.

ترسیم وضعیت مراکز موضوع ماده ۱۶

نبود آمار رسمی از تعداد افراد دارای تجاهر به اعتیاد و پراکندگی جغرافیایی آنها در کشور

مبتنی بر مفاد ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۸۹ معتادان فاقد گواهی موضوع ماده ۱۵ و متجاهر به اعتیاد با دستور مقام قضایی برای مدت یک تا سه ماه در مراکز دولتی و مجاز درمان و کاهش آسیب نگهداری می شوند. هیچ گونه آمار رسمی و دقیقی در زمینه تعداد افراد دارای تجاهر به اعتیاد در کشور و نحوه پراکندگی جغرافیایی آنها وجود ندارد؛ همه آمارهای موجود برآوردی و تخمینی هستند. تنها آمارهای دقیق و رسمی در دسترس تعداد افراد نگهداری شده در مراکز ماده ۱۶ و تبصره ۲ ذیل آن در سالهای گذشته است

حال ناخوش مراکز اجباری درمان «اعتیاد» در چرخه ای معیوب/ نبود آمار رسمی از معتادان متجاهر

مطابق با داده های جدول فوق تعداد مراکز نگهداری از افراد دارای تجاهر به اعتیاد شامل مراکز ماده ۱۶ و مجریان تبصره «۲» ذیل آن از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ روندی صعودی داشته و از ۳۴۴ مرکز به ۵۹۲ مرکز افزایش یافته است. با این حال احتمالا به دلیل بیماری کرونا در سال های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ پذیرش مددجویان و تعداد مراکز کاهش یافته و مجددا در سال ۱۴۰۱ وضعیت به حالت افزایشی بازگشته است. هم اکنون در مجموع تعداد ۹۰ مرکز ماده ۱۶ و ۲۹۳ مرکز اقامتی ماده ۱۵ که مجری تبصره ۲ ماده ۱۶ هستند در کشور به صورت فعال وجود دارد که این مراکز ذیل سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و تربیتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شهرداری ها سازمان بهزیستی و فراجا راه اندازی و مدیریت می شوند.

حال ناخوش مراکز اجباری درمان «اعتیاد» در چرخه ای معیوب/ نبود آمار رسمی از معتادان متجاهر

حال ناخوش مراکز اجباری درمان «اعتیاد» در چرخه ای معیوب/ نبود آمار رسمی از معتادان متجاهر

وجود ۹۰ مرکز نگهداری از افراد دارای تجاهر به اعتیاد در کل کشور

۶ استان مرکز اختصاصی ماده ۱۶ ندارند

طبق آمارهای اخذ شده از دستگاه های ذیربط در مجموع ۹۰ مرکز نگهداری از افراد دارای تجاهر به اعتیاد در کل کشور وجود دارد. این مراکز در ۲۵ استان کشور توزیع شده اند؛ بر این اساس ۶ استان ایلام چهار محال و بختیاری بوشهر خراسان جنوبی زنجان و کهگیلویه و بویر احمد فاقد مرکز ماده ۱۶ هستند. این مراکز در ۵۵ شهر قرار گرفته و تحت تولی ۶ دستگاه اصلی شامل بهزیستی سپاه پاسداران سازمان زندان ها شهرداری فراجا و نهادهای خیریه هستند. به صورتی که سازمان بهزیستی ۶۰ مرکز شهرداری های تهران کرج و سمنان ۱۴ مرکز سپاه پاسداران ۱۱ مرکز سازمان زندان ها ۴ مرکز فراجا ۱ مرکز و مؤسسات خیریه هم تولی ۱ مرکز را بر عهده دارند. ظرفیت اسمی این مراکز در مجموع برابر با ۴۳ هزار و ۶۳۵ نفر بوده است. منطقا باید راه اندازی و توزیع مراکز ماده ۱۶ مبتنی بر جمعیت افراد دارای تجاهر به اعتیاد در هر استان یا شهرستان صورت گیرد؛ با این وجود در ۶ استان کشور هیچ مرکز اختصاصی برای ماده ۱۶ ایجاد نشده است. این به معنی آن است که منابع مالی توزیع شده و حمایت های صورت گرفته با عدالت همراه نبوده است. گام اول برای اصلاح این وضعیت وجود داده هایی معتبر و به روز از وضعیت جامعه هدف و روند تغییرات مربوط به آن است.

مبتنی بر بررسی های انجام گرفته در این پژوهش چالش های مختلفی در حوزه های اجرایی ساختاری و فرایندی/ زمینه ای احصا شده است. طی سال های اخیر اقدام ها و تلاش های چشمگیری توسط افراد و نهادهای متولی و ذی ربط انجام شده و بیان نواقص و چالش های موجود در مراکز ماده ۱۶ در این گزارش صرفاً با هدف ارتقای کیفیت خدمات آنان بوده و به معنای نفی اقدامات ارزشمند این مراکز نیست. بخشی از این موارد بعضاً چالش هایی است که در پژوهش های پیشین نیز به آنها اشاره شده است.

حال ناخوش مراکز اجباری درمان «اعتیاد» در چرخه ای معیوب/ نبود آمار رسمی از معتادان متجاهر

چالش های اجرایی:

معیوب بودن چرخه جمع آوری

دستگیری و نگهداری از افراد دارای تجاهر به اعتیاد باید با هدف درمان و بازتوانی و ضمن فراهم کردن پیش نیازهای لازم انجام گیرد یا در حالتی بدبینانه که هدف صرفاً جمع آوری و دوری این افراد از مرعا و منظر عمومی است باید به صورتی حساب شده و براساس ظرفیت مراکز موجود صورت پذیرد به گونه ای که مراکز مذکور توان و امکان ارائه خدمت به صورت استاندارد به مددجویان را داشته باشند. اما بنا بر نظرات متخصصان و دست اندرکاران وضعیت فعلی این گونه است که مبتنی بر دستورات قضایی صادر شده غالباً دستگیری هایی انبوه به ویژه در برخی مقاطع مناسبتی از سال صورت گرفته و افرادی بیش از ظرفیت استاندارد مراکز براساس نظر مقام قضایی به آنجا ارجاع داده می شوند؛ بدون آنکه خواست و نظر مدیر مرکز یا تغییر در کیفیت خدمات رسانی به مددجویان مورد توجه و امعان نظر قرار گیرد. این شیوه از جمع آوری و ارجاع تناسب چندانی با اهداف تعیین شده برای مراکز موضوع ماده ۱۶ نداشته و به افت کیفیت خدمات رسانی و کاهش اثربخشی آنها منجر می شود. ضمن آنکه افزایش تعداد دستگیری ها در مناسبت های خاص یعنی این فرایند به صورتی مقطعی گذرا نامنظم و غیرقابل پیش بینی صورت می گیرد.

تشدید آسیبهای معتادان با غربالگریهای فشرده و چند ساعته

از جمله مهم ترین مراحل مواجهه با افراد دارای تجاهر به اعتیاد انجام غربالگری به صورت دقیق علمی و جامع است. در این مرحله است که می توان یا باید اطلاعات موثق و جامعی از فرد دستگیر شده به دست آورد و مبتنی بر زمینه اجتماعی خانوادگی جسمی و … فرایند درمانی مناسبی را برای او طراحی کرد. چنانچه این فرایند به صورتی صوری و بدون صرف دقت و زمان لازم انجام گیرد که هم اکنون بعضاً انجام می گیرد زمینه را برای در کنار هم قرار دادن افرادی با درجات متفاوت از آسیب فراهم کرده و ناگزیر به یادگیری و تبادل آسیب ها بین مجموع افراد و تشدید آسیب های فردی منجر می شود.

به عبارت دیگر اگرچه پیگیری اقدامات پس از خروج بسیار مهم و اثربخش خواهد بود اما در این زمینه می توان از اقدامات پیش از ورود نیز سخن گفت؛ یعنی بخشی از همان کارهایی که ممکن است پس از خروج برای فرد انجام گیرد را می توان برای برخی از مددجویان پیش از ورود به مراکز اجرایی کرد؛ از جمله در زمینه ارتباط گیری با خانواده معرفی به کسب و کارها معرفی به گرمخانه و… در چنین وضعیتی هم کرامت انسانی او بیشتر پاس داشته می شود هم هزینه مادی کمتری به دولت تحمیل می کند و هم احتمالا اثربخش تر خواهد بود. این در حالیست که به دلایل مختلف در فرایند کنونی غربالگری به صورتی فشرده و در بازه زمانی چند ساعته انجام می گیرد و زمینه را برای تشدید آسیب در برخی افراد که در گام های ابتدایی بیماری اعتیاد هستند و یا هنوز به طور کامل از اجتماع و خانواده طرد نشده اند فراهم می کند.

فرایند نگهداری و درمان ناقص معتادان

آیین نامه اجرایی مراکز نگهداری درمان و کاهش آسیب معتادان موضوع ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر با اصلاحات و الحاقات بعدی آن مصوب ۱۳۹۶ و دستورالعمل تأسیس مدیریت و نظارت بر این مراکز (ابلاغی ۱۳۹۰) شرایط و استانداردهایی مشخص برای مراکز نگهداری از افراد دارای تجاهر به اعتیاد و تکالیف گوناگونی برای دستگاه های ذیربط تدوین کرده است. به عنوان مثال سرانه هایی برای به کارگیری متخصصان حوزه پزشکی مددکاری اجتماعی و روانشناسی به ازای تعداد مشخصی از مددجویان پیش بینی کرده است یا اینکه اقدامات درمانی مشخصی را طی مدت زمان حضور مددجویان در مراکز مانند ویزیت پزشک و مشاوره و خدمات روان شناختی و روان پزشکی و مددکاری اجتماعی تعیین کرده است.

مشاهدات مطالعات و گفتگوهای صورت گرفته نشان دهنده آن است که به دلایل مختلف این گونه اقدامات به صورت استاندارد و پیش بینی شده انجام نگرفته یا نقص و اشکال هایی مانند ناکافی بودن تعداد ویزیت پزشکان نبودن امکانات مشاوره و مداخلات روانی- اجتماعی کمبود شدید در حوزه سرانه استاندارد روانشناس و مددکار اجتماعی در مراکز و… مواجه اند.

ناکافی بودن نظارت های قضایی مربوطه

درمان اجباری اعتیاد در اغلب اشکال و گونه های آن فرایندی است که در ارتباط یا تحت نظر مقامات قضایی انجام می پذیرد؛ لذا به هر میزان که سازوکار و روند حضور مقام قضایی و ارتباط آن با سایر عناصر حوزه درمان اجباری به صورت دقیق نظام مند و پایدار تعریف و اجرا شود امکان موفقیت اقدام های مورد نظر بیشتر خواهد بود. این در شرایطی است که فرایند کنونی مربوط به مراکز ماده ۱۶ از لحاظ کیفیت اقدام های قضایی به انحای مختلف دارای نقص است. از یک طرف به دلیل حجم پرونده های ورودی قوه قضائیه مسئله افراد دارای تجاهر به اعتیاد از اولویت کمتری برخوردار بوده و امکان تخصیص قاضی به تعداد کافی برای آن فراهم نخواهد بود و از سوی دیگر با توجه به اینکه مراکز ماده ۱۶ صرفاً در ۵۵ شهرستان کشور فعالیت دارند مرجع قضایی ناگزیر است حکم به نگهداری این افراد در مراکزی را دهد که خارج از حوزه قضایی مربوطه است.

این وضعیت از نظر امکان ایجاد هماهنگی های ضروری زمان بر و پرچالش بوده حقوق اولیه مددجویان را در زمینه امکان اتمام دوره پیش از موعد و تعیین زمان ترخیص طبق مدت زمان قانونی پیش بینی شده و… تحت تأثیر و مخاطره قرار می دهد. دیگر چالش موجود در این زمینه تفویض اختیار غیررسمی مقام قضایی به مسئول اجرایی مراکز نگهداری افراد دارای تجاهر به اعتیاد در مراکز ماده ۱۶ است؛ در شرایطی که مقام قضایی از نظر زمان و توان امکان بررسی و حتی رؤیت پرونده همه مددجویان را ندارد تصمیم گیری برای این افراد عملاً از سوی مدیر مراکز صورت گرفته و با تأیید و تنفیذ مقام قضایی مواجه می شود.

نگهداری از معتادان بدون توجه به ویژگی های سنی شخصیتی شغلی و … آنها

فارغ از تفاوت در نوع ماده مخدر مصرفی افراد که بدیهی ترین مقوله در نسخه پیچی برای آنان است؛ باید سایر تفاوت های مهم افراد از جمله شرایط سنی ویژگی های شخصیتی خانوادگی شغلی تحصیلی و… در تعیین و تعریف فرایند درمان برای مددجویان دارای اعتیاد در نظر گرفته شود. این در حالیست که اکنون بدون کمترین توجهی به چنین تفاوت هایی همه افراد دستگیر شده ذیل برنامه های مشابهی نگهداری می شوند. تفکیک بین مواجهه با افراد بر اساس انواع مواد مصرفی مدت زمان مصرف مدت مداومت بر درمان و حفظ پاکی وضعیت و کیفیت ارتباط با خانواده وضعیت اشتغال تعداد دفعات حضور در مراکز ماده ۱۵ و ۱۶ و تکرارپذیری ترک سوء سابقه و داشتن سابقه قضایی نوع سوء پیشینه در زمینه مرتبط بودن یا نبودن با مواد مخدر یا … در این زمینه ضروری و اثربخش است. باید در فرایند بازتوانی و صیانت افراد به این وضعیت ها توجه کرده و برنامه های اثربخش و متناسب تعریف و اجرا شود.

چالش های ساختاری:

جمع آوری «مناسبتی» معتادان برای پاک سازی منظر شهر

بنابر اظهارات مصاحبه شوندگان روند و شدت جمع آوری افراد دارای تجاهر به اعتیاد بنا به مناسبت های سیاسی اجتماعی یا در زمان برگزاری رویدادهای سیاسی مانند انتخابات و… افزایش یافته و برخی مدیران به دنبال پاک سازی مناظر شهری از تصویر نامطلوب افراد دارای تجاهر به اعتیاد بوده اند. در چنین شرایطی صرف جمع آوری و نگهداری این افراد فارغ از هدف نهایی درمان و بازتوانی برجسته شده و کل فرایند را با اختلال مواجه خواهد کرد. حال آنکه حتی شرایط اولیه و استاندارد برای نگهداری این افراد و دور نگه داشتن آنها از منظر شهری نیز در برخی مراکز در دسترس قرار نداشته است.

کمبود ناپایداری و توزیع نامتوازن اعتبارات مالی

واقعیت امر این است که عملکرد مناسب در زمینه بازتوانی و درمان افراد دارای تجاهر به اعتیاد نیازمند تعیین و تخصیص منابع مالی کافی است. اگرچه نحوه و محل هزینه کرد چنین منابعی بسیار مهم بوده و باید تمهیدات لازم درباره آن صورت پذیرد؛ اما به طور قطع می توان گفت بدون تأمین منابع لازم و تخصیص آن در محل مناسب نمی توان امیدی به موفقیت این فرایند داشت. این در شرایطی است که بنابر بررسی های صورت گرفته و اظهارات افراد درگیر در فرایند اعتبارات مالی و سرانه های پیش بینی شده به هیچ وجه تناسبی با اهداف درمانی نداشته و امکان آن را ایجاد نمی کند و نهایتا به نگهداری از افراد دارای تجاهر به اعتیاد در شرایطی نه چندان استاندارد منجر شده است.

فقدان انسجام آیین نامه ها و دستورالعمل ها

به رغم اینکه اعتیاد آسیب اجتماعی اولویت دار کشور بوده و منطقاً باید از قوی ترین و منسجم ترین رویه های حقوقی برخوردار باشد؛ اما این حوزه با به هم ریختگی فقدان انسجام عقب ماندگی و عدم تناسب با تغییرات حادث شده مواجه است. به طوری که اولا دسترسی به آخرین نسخه از آیین نامه ها دستورالعمل ها و مصوبات مربوطه حتی برای کنشگران این حوزه نیز به سهولت امکان پذیر نبوده و این استاد در هیچ منبع یا پایگاه اطلاعاتی به صورت منسجم و دقیق تجمیع و گردآوری نشده است. ضمن اینکه امری بدیهی و منطقی به نظر می رسد اما بعضاً آیین نامه ها و دستورالعمل های تصویب شده از نظر تقدم و تأخر با یکدیگر همخوانی ندارد؛ به عنوان مثال در شرایطی که آیین نامه اجرایی مراکز ماده ۱۶ در سال ۱۳۹۶ به تصویب ستاد رسیده است دستورالعمل مبنای تأسیس مدیریت و نظارت بر این مراکز دستورالعمل راهنمای مراقبت های درمانی مربوط به طرح نجات است که در سال ۱۳۸۶ اجرا شده و صرفاً در سال ۱۳۸۹ به صورتی مختصر به روزرسانی شده است. این وضعیت خود حاکی از جایگاه حقوقی این دستورالعمل ها و میزان اهتمامی است که کنشگران درگیر در فرایند ماده ۱۶ نسبت به آن دارند.

فقدان نظام تولید داده ارزیابی و پایش

با اینکه بیش از ۱۳ سال از اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و حدود ۷ سال از اجرایی سازی مراکز ماده (۱۶) به شکل کنونی می گذرد هیچ گونه داده معتبر و مشخصی درباره میزان اثربخشی و خروجی این ماده به صورت علمی و نظام مند تولید نشده است. این در حالیست که هر برنامه و اقدام حمایتی یا درمانی نیازمند بررسی هزینه اثربخشی و بهینه سازی در طول زمان است. اگرچه طی دو سال اخیر سامانه ای با عنوان «غوام» برای ثبت داده های مربوط به افراد دارای تجاهر به اعتیادی که دستگیر و غربال شده اند ایجاد شده است؛ اما سامانه مذکور همچنان در حال تکمیل و توسعه بوده و به بهره برداری نهایی نرسیده است. ضمن اینکه بنا به اذعان کارشناسان شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در برخی استان ها اشکالاتی در زمینه تعیین نوع و میزان دسترسی کاربران قطعی های مکرر و… در این زمینه وجود دارد. از سوی دیگر این سامانه در بهترین حالت تنها درباره وضعیت افرادی که در فرایند درمان اجباری حضور داشته اند و وضعیت تکرارپذیری این حضور اطلاعاتی به دست می دهد اما درباره وضعیت زیست افراد پس از ترخیص از مراکز و استمرار درمان یا عود آنها اطلاعاتی در دسترس نیست.

ضعف در مراقبت نظام مند پس از خروج معتادان از مراکز

اعتیاد پدیده ای جسمی روانی و اجتماعی است. بر همین اساس هرگونه تلاش برای اقدام مؤثر در این زمینه نیازمند در نظر گرفتن همه ابعاد این پدیده و اتخاذ تمهیدات لازم و متناسب در هر یک از این زمینه ها است. ابتدایی ترین مرحله در درمان اعتیاد مرحله سم زدایی یا بهبود فیزیکی افراد است؛ اما در عین حال پیچیده ترین بخش بهبود وضعیت روانی و اجتماعی افراد معتاد است؛ به نحوی که به صورت قاطعانه می توان ادعا کرد که اگر تغییر و بهبودی در وضعیت روانی و اجتماعی افراد معتاد رخ ندهد هزاران بار هم اگر پاک سازی جسمی انجام شود؛ مجددا عود و بازگشت اتفاقی خواهد افتاد. لذا انجام درمان مؤثر در مورد افراد دارای تجاهر به اعتیاد نیازمند تمهید شرایطی برای تغییر وضعیت روانی و اجتماعی این افراد پس از دوره نگهداری است.

اکثر دستگیر و نگهداری شدگان پس از خروج از مراکز درمان اجباری عملا به حال خود رها می شوند

هم اکنون با وجود سپری شدن بیش از ۱۰ سال از تصویب آیین نامه مراقبت پس از خروج معتادان از سوی قوه قضائیه می توان ادعا کرد که اکثریت غالب افراد دستگیر و نگهداری شده پس از خروج از مراکز درمان اجباری عملا به حال خود رها شده و برنامه و اقدام حمایتی- نظارتی برای آنها صورت نمی گیرد. اگر چه طی سال های اخیر و به صورتی بسیار محدود سازمان بهزیستی مراکز صیانت اجتماعی برای افراد معرفی شده از مراکز ماده ۱۶ ایجاد کرده است؛ اما بنا بر مشاهدات صورت گرفته و نظر مشارکت کنندگان در این پژوهش این مراکز در ابتدای مسیر قرار داشته و هنوز به ثبات و اثربخشی نرسیده اند. مادامی که فرایند درمان اجباری اعتیاد در کشور برنامه مشخصی برای اجرای مراقبت های بعد از خروج نداشته باشد هیچ گونه امیدی برای بهبود مددجویان وجود نداشته به دلیل آسیب های ناشی از چرخه معیوب کنونی امکان تشدید و بغرنج تر شدن مسئله وجود دارد.

مرکز پژوهش های مجلس در ادامه این گزارش ابهام در تعریف تجاهر و شیوه احراز آن تقلیل چرخه درمان و توانمندسازی به خدمات اولیه پزشکی شنیده نشدن صدای جامعه هدف برچسب زنی و طرد اجتماعی مضاعف و تعارض منافع ذاتی و اقتصاد سیاسی چرخه درمان اعتیاد را از جمله چالش های فرایندی/ زمینه ای عنوان کرده است.

تخمین وجود ۵۰ تا ۱۲۰ هزار معتاد متجاهر

باتوجه به اینکه آمار به روز و دقیقی از وضعیت اعتیاد در کشور وجود ندارد تخمین های متفاوتی از تعداد افراد دارای تجاهر به اعتیاد ارائه شده است؛ این آمار از ۵۰ هزار تا ۱۲۰ هزار نفر متغیر بوده است. اما آنچه مشهود است افزایش تعداد این افراد در کلانشهرها و گسترش بروز و ظهور این پدیده در شهرهای کوچک است. بر همین اساس ستاد مبارزه با مواد مخدر و سایر دست اندرکاران طی سال های اخیر بیش از پیش به وضعیت افراد دارای تجاهر به اعتیاد توجه کرده و درصدد انجام اقدامهای اثربخش برآمده اند؛ از جمله این اقدامات گسترش کمی و کیفی مراکز نگهداری از افراد دارای تجاهر به اعتیاد در اقصی نقاط کشور بوده است؛ این موضوع مبتنی بر تکلیف تعیین شده در ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر و آیین نامه اجرایی مربوط به آن عملیاتی شده است. با این وجود طی سال های اخیر فرایند اجرایی این مراکز از چند جهت مسئله آمیز شده است.

بهزیستی نگهداری از معتادان متجاهر را متناسب با ظرفیت خود نمی داند

درمان اجباری اعتیاد اثربخشی مناسبی ندارد

از یک طرف بخشی از تولی مراکز اجباری نگهداری از افراد دارای تجاهر به اعتیاد به سازمان بهزیستی واگذار شده است و سازمان بهزیستی این تکلیف را متناسب با ظرفیت های مادی و انسانی خود نمی داند و از سوی دیگر متخصصان دانشگاهی و صاحبان تجربه فرایند اجباری درمان را برای مسئله اعتیاد ناکارآمد و غیر اثربخش می دانند. مطالعه نظریات مرتبط با درمان اجباری اعتیاد حکایت از آن دارد که درمان اجباری فرایندی مناقشه برانگیز است که حقوق و آزادی های فردی افراد را به مخاطره می اندازد؛ از طریق انگ زنی به آنها زمینه کجروی ثانویه و طرد مضاعف افراد دارای تجاهر به اعتیاد را فراهم می کند؛ قدرت تصمیم گیری و خودباوری افراد دستگیر شده را زیر سؤال برده و عزت نفس ایشان را تضعیف می کند؛ به تداوم درمان و بازدارندگی از عود مجدد منجر نمی شود. از سوی دیگر غالب پژوهش های داخلی و بین المللی مرور شده در زمینه درمان اجباری اعتیاد حاکی از آن است که درمان اجباری از اثربخشی مناسب برخوردار نبوده و باید در شرایط بسیار ضروری و در مقیاسی محدود انجام شود.

همچنین از چند دهه پیش رویکردهای اجباری درمان کمتر در دستور کار قرار داشته و سیاستگذاران به سمت درمان های داوطلبانه حرکت کرده اند؛ ضمن آنکه گونه های مختلفی از درمان اجباری وجود دارد که رایج ترین آن دادگاه درمان مدار است که در آن مجرمانی که ناشی از سوء مصرف مواد مخدر مرتکب جرم شده اند به صورتی داوطلبانه و تحت نظارت مقام قضایی به جای زندان به انواعی از درمان های اختیاری اعتیاد ارجاع داده می شوند. بر این اساس مبتنی بر مرور اجمالی صورت گرفته بر تجارب سایر کشورها به نظر می رسد که الگوی درمان اجباری مرسوم در کشور ما از نظر کیفیت فرایند تطابق چندانی با تجربیات مشابه خارجی نداشته و به اذهان پژوهش های صورت گرفته از اثربخشی کافی نیز برخوردار نبوده است.

همانند هر پدیده دیگر عملکرد این مراکز نیز متأثر از عوامل متعدد و متکثری است که بخش اعظمی از آنها خارج از اراده و اختیار مراکز است؛ همچنین ارتقای کیفیت و کارآمدی در حوزه های دیگر نیز بر عملکرد این مراکز مؤثر است. لذا موارد مطرح شده در این گزارش نافی اقدام ها و تلاش های ارزشمند نهادهای متولی و ذی ربط و مراکز ماده (۱۶) نبوده و صرفا با هدف تقویت اثربخشی این مراکز و رفع موانع و مشکلات آنان ارائه شده است.

مواجهه با آسیب های اجتماعی و اعتیاد با طرح های ضربتی ممکن نیست

لذا به طور خلاصه می توان گفت که وضعیت کنونی مراکز نگهداری درمان و کاهش آسیب ذیل ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر آن گونه که باید رضایت بخش نبوده و این فرایند با چالش های مختلفی دست به گریبان است. فرایند جمع آوری غربالگری نگهداری درمان بازتوانی و مراقبت های پس از خروج در این زمینه به صورتی ناقص و دارای اشکال انجام می شود و لذا اثربخشی کل فرایند مورد مناقشه قرار گرفته است به صورتی که چرخه ای معیوب شکل گرفته که صرفا به نگهداری از افراد دارای تجاهر به اعتیاد تقلیل یافته است؛ بدون آنکه این نگهداری در برخی موارد در شرایطی متناسب و استاندارد انجام گیرد یا اینکه تلاشی برای تداوم درمان بهبودی و بازتوانی مددجویان پس از خروج از مراکز صورت پذیرد. در مواردی فرایند جمع آوری احراز تجاهر نگهداری درمان و مراقبت پس از خروج مددجویان ماده ۱۶ هیچ یک به صورتی اصولی و مبتنی بر شاخص ها و ضوابط علمی و از پیش تعیین شده انجام نمی گیرد. این وضعیت باعث شده است که امیدی به تداوم درمان و بهبودی مددجویان پس از خروج از این مراکز وجود نداشته و هزینه های صرف شده به نتیجه مورد نظر منجر نشود.

در این زمینه باید توجه داشت که مواجهه با آسیب های اجتماعی به طور عام و آسیب اعتیاد به طور خاص امری مقطعی و گذرا نیست که در قالب طرح های ضربتی با عنوان ساماندهی افراد دارای تجاهر به اعتیاد جمع آوری کارتن خواب ها و… انجام شود. این موضوع فرایندی پیچیده زمان بر چند سطحی و بانفوذ و نقش ذی نفعان مختلف است که به هر میزان هر یک از این ذی نفعان نادیده انگاشته شوند احتمال موفقیت فرایند نیز کاهش خواهد یافت. مادام که سیاستگذار و مجری چنین رویکردی به مواجهه با مسئله اعتیاد نداشته باشد وضعیت کم و بیش همین خواهد بود و پیشرفتی در مدیریت کنترل یا کاهش مسئله رخ نخواهد داد.

به نظر می رسد علاوه بر محدودیت منابع مالی و عدم تأمین متناسب و به موقع آن؛ در برخی موارد کم توجهی و ترک فعل دستگاه های عضو ستاد مبارزه با مواد مخدر مانند وزارت بهداشت سازمان فنی و حرفه ای نیروی انتظامی (فراجا) قوه قضائیه سازمان بهزیستی شهرداری ها و… از جمله مهم ترین عوامل زمینه ساز ناکارآمدی مراکز ماده ۱۶ بوده است. همچنین در این زمینه به نظر می رسد یکی از مؤلفه های ایجاد و تداوم وضعیت کنونی نوع و کیفیت عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر در زمینه سیاستگذاری و نظارت بر حوزه کاهش تقاضا و اجرای مفاد ماده ۱۶ است؛ به طوری که موضوع عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر و شورای هماهنگی استان ها در راهبری حوزه درمان و کاهش آسیب اعتیاد به عنوان یکی از چالش های ساختاری در زمینه تولی و مدیریت مراکز ماده ۱۶ به تواتر توسط متخصصان و مصاحبه شوندگان این گزارش اشاره شده است. این در حالیست که ستاد مبارزه با مواد مخدر متولی اصلی در زمینه سیاستگذاری تقسیم کار و نظارت بر عملکرد دستگاه های ذیربط در زمینه مواجهه با مواد مخدر و اعتیاد است.

در واقع ستاد مبارزه با مواد مخدر به عنوان نهادی تنظیم گر وظیفه تعیین و تصویب خط مشی ها تصویب برنامه و بودجه و نظارت بر نحوه هزینهکرد اعتبارات تخصیص یافتهT ایجاد هماهنگی بین دستگاههای اجرایی و قضایی و رفع موانع موجود نظارت بر حسن اجرای قانون و ارائه نظرات اصلاحی یا وضع قوانین موردنیاز و ارزیابی عملکرد دستگاههای عضو ستاد را بر عهده دارد. بر همین اساس انتظار این است که ستاد به عنوان متولی اصلی حوزه اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر نقشه راهی جامع برای کنترل و کاهش پدیده اعتیاد طراحی کرده و مبتنی بر آن وظایف و تکالیف دستگاه ها را در حوزه درمان و کاهش آسیب طی فرایندی مشارکتی و شفاف تعیین و بر اجرای آنها نظارت کند.

در چنین روایتی می توان هرگونه نابسامانی در فرایند یا ناکامی در حصول نتیجه در زمینه مواجهه با پدیده اعتیاد را به عنوان معرفی از وضعیت عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر در نظر گرفت. صاحب نظران ضعف در عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر را عمدتا ناشی از عواملی از جمله انتصاب سیاسی و غیر تخصصی دبیر ستاد و دبیران شورای هماهنگی استان ها رویکردهای سلیقه ای دبیران استانی در تعیین خط مشی شورا اولویت دادن به کاهش عرضه و مبارزه با قاچاق مواد مخدر غلبه نگاه امنیتی و قضایی ضعف در تأمین نیروی انسانی مناسب و پایدار برای کمیته های استانی شورا و… دانسته اند که به ضعف در گفتمان سازی شورا و تضعیف جایگاه آن در راستای پیگیری و نظارت بر انجام تکالیف دستگاه های مربوطه در استان ها منجر شده است. به منظور برون رفت از چنین شرایطی لازم است ضمن تصریح و تنقیح تکالیف قانونی ستاد مبارزه با مواد مخدر و ارکان آن سازوکارهای نظارتی لازم به منظور ارزیابی عملکرد این نهادها تعریف و تعیین شود.

و اما چند پیشنهاد

مبتنی بر چالش های شناسایی شده از وضعیت و فرایند موجود در مراکز ماده ۱۶ در ادامه پیشنهادهای سیاستی اجرایی و برنامه ای همچون «تغییر رویکرد و تقویت عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر» «تعریف و تصریح مفهوم تجاهر» «تقویت نظارت و نظام مندسازی آن» « اولویت فراهم سازی زیرساخت ها و تصحیح فرایند بر تغییر بازه زمانی» «ایجاد کمپ های اختصاصی تبصره ۲» «اتخاذ رویرد و سیاست جامع ترکیبی و بلندمدت در حوزه کاهش تقاضا» «اقدام های اجتماع محور پس از خروج» «تغییر رویکرد مراکز به سمت اقدامات مددکارانه اجتماع محور» «بروزرسانی و تدوین دستورالعمل ها و شیوه نامه ها» «ضرورت پیش نگری و اقدام نسبت به آینده» و… ارائه شده است.

پایان خبر ساینس بلاگ

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "حال ناخوش مراکز اجباری درمان «اعتیاد» در چرخه ای معیوب/ نبود آمار رسمی از معتادان متجاهر" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "حال ناخوش مراکز اجباری درمان «اعتیاد» در چرخه ای معیوب/ نبود آمار رسمی از معتادان متجاهر"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه