ارتباط با دنیا اهمیت دارد
احمد اکبرپور با بیان اینکه چیزی که این روزها باید بیشتر به آن اهمیت دهیم ارتباط با دنیاست، می گوید: به نظر اقتصاد نشر ما درست شدنی نیست. باید کاری بکنیم تا کپی رایت بیشتری بفروشیم و نگران انتشار 200 یا 300 نسخه در داخل نباشیم.
این نویسنده ادبیات کودک و نوجوان در گفت وگو با ساینس بلاگ درباره وضعیت ادبیات کودک و نوجوان در سال 1402 اظهار کرد: به نظرم اتفاق خاص تر و ویژه تری در این سال نبوده و روالش مانند سال های گذشته بوده است؛ البته یک سری آثار حرفه ای تر در سطح کودک و نوجوان منتشر شد مانند «خالی» از اعظم مهدوی با تصویرگری فوق العاده مریم طهماسبی. همچنین کتاب های خوبی از حمیدرضا شاه آبادی منتشر شد یا پیام ابراهیمی ترجمه خوبی داشت.
او سپس گفت: چیزی که این روزها باید بیشتر به آن اهمیت دهیم ارتباط مان با دنیاست؛ اقتصاد نشر و ادبیات ما ممکن است آنقدر بد شود که حتما با خارجی ها ارتباط برقرار کنیم. اخیرا ترجمه عربی «امپراتور کلمات» منتشر شده است؛ با این که کتاب پیش تر به زبان های دیگر ترجمه شده بود، ترجمه اش به زبان عربی برایم خیلی مهم بود زیرا آن ها در همسایگی ما هستند و اشتراکات زیادی با آن ها داریم.
اکبرپور با اشاره به نویسندگانی چون جمشید خانیان، فرهاد حسن زاده، محمدرضا شمس، عباس جهانگیریان، جعفر توزنده جانی، طاهره ایبد و فریبا کلهر، گفت: آن ها همچنان فعال و در حال نوشتن هستند و اینکه به کار کردن ادامه می دهند، خیلی مهم است و بابت این اتفاق خوشحال هستم. کارهایی که این نویسندگان می نویسند، نشان دهنده این است که استعدادشان ته نکشیده و دارند با خلاقیت می نویسند. این خیلی خیلی مهم است و این موضوع روال امید را نگه می دارد. در این سال ها ترجمه های خوبی هم منتشر می شود.
او تاکید کرد: باید نگاه نویسنده ها بر این باشد که آثارشان جاهای دیگر هم برود زیرا به نظر اقتصاد نشر ما درست شدنی نیست. باید کاری بکنیم تا کپی رایت بیشتری بفروشیم و نگران انتشار 200 یا 300 نسخه در داخل نباشیم. البته ما مترجمان حرفه ای و خوب که از فارسی به انگلیسی برگردانند، تربیت نکرده ایم؛ در واقع مترجمان خوبی داریم که از زبان مبدا به زبان مقصد ترجمه می کنند اما مترجم از زبان مقصد به مبدا نداریم.
در آسیا جزء عالی ترین ها هستیم
این نویسنده ادبیات کودک و نوجوان با اشاره به اینکه در طرح گرنت، کارهای خوبی انجام شده است، ادامه داد: اینکه دولت بتواند به هر شکل به ادبیات و کتاب کمک کند، جایش محفوظ است اما نهادهای خصوصی به میدان بیایند. بیش از هفت میلیون ایرانی در خارج از ایران زندگی می کنند اما چرا آن ها به معرفی ادبیات کودک و نوجوان ایران کمک نمی کنند؟ بی اغراق می گویم ما در آسیا جزء عالی ها هستیم، ادبیات چین و کره رقیب ما هستند و کشورهای دیگر، چه ترکیه چه کشورهای عربی باید از روی دست نویسندگان و تصویرگران ما نگاه کنند. با این وجود آنچنان که کتاب های ژاپنی ها و کره ای ها به سراسر دنیا می رود، کتاب های ما نتوانسته برود.
او با بیان اینکه فروش کپی رایت کتاب ها می تواند یک فعالیت اقتصادی برای نهادهای خصوصی باشد گفت: چرا نشر طوطی با وجود اینکه یک نشر خصوصی است از ناشران دیگر موفق تر است؟ به نظرم چون کپی رایت کتاب هایش را می فروشد، با این کار هم ناشر سود می برد و هم نویسنده. نباید چشم مان فقط به نهادهای دولتی باشد، هرکاری که دولت می کند خوب است و دم شان هم گرم اما نباید منتظر آن ها باشیم. باید نهادهای شخصی بتوانند کار ترجمه و فروش کپی رایت را داشته باشند و نهادهای خصوصی هم با نگاه اقتصادی به کار نویسندگان جوان نگاه کنند.
او یادآور شد: نهادهای دولتی می توانند از کتاب های برگزیده شورای کتاب کودک، فهرست «لاکپشت پرنده» و کتاب هایی که در جایزه کتاب سال معرفی می شوند حمایت کنند؛ مثلا در سبد خرید و هدیه به کارمندان خود آن ها را بیاورند و خرید کتاب از رابطه محوری خارج شود. کتاب هایی را که در جشنواره ها انتخاب شده اند، انتخاب کنند که قاعدتا ارزش هایی داشته باشند و از این کتاب ها حمایت شود.
اکبرپور در پایان سخنان خود با اشاره به این که چندین سال پیش به پیشنهاد هوشنگ مرادی کرمانی قرار شد جایزه ای برای کتاب های طنز کودک در شورای کتاب کودک برپا شود، گفت: این اتفاق نیفتاد و چندباری که این جایزه را پیگیری کردم، گفتند کتاب های زیادی در این زمینه چاپ نشده یا کتاب ها شایستگی ندارند. اما می شود جایزه ای باشد و گفت این کتاب ها رسیده اما ارزش نداشته است. در شرایط فعلی کتاب های ژانر وحشت و طنز بیشترین خریدار را دارند و امیدوارم این جایزه راه بیفتد زیرا تاکنون کتاب های طنز نه در فهرست لاک پشت پرنده و نه در کتاب سال مطرح نشده اند.
پایان خبر ساینس بلاگ
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ارتباط با دنیا اهمیت دارد" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ارتباط با دنیا اهمیت دارد"، کلیک کنید.