پیش بینی مسیر قیمت دلار در ماه های آینده
در ماه های ساینس بلاگ و آبان دلار تغییر کانال محسوسی را در قیمت ها شاهد بود؛ به این نحو که در مهرماه هر دلار آمریکا در کانال ۶۰ تا ۶۵ هزار تومان قرار داشت و در آبان ماه وارد کانال ۶۵ تا ۷۰ هزار تومان شد. البته در مقاطعی در میانه آبان ماه هر دلار آمریکا با قیمتی بیش از ۷۰ هزار تومان هم مبادله شد که چندان پایدار نبود.
همه این ها در شرایطی است که به نظر می رسد دولت در پی افزایش نرخ ارز های ترجیحی مانند نرخ ارز نیمایی است. اقدامی که هر گاه در دستور قرار گرفت خود به خود زمینه افزایش قیمت ها در بازار غیررسمی را هم فراهم آورده است. با این وجود این که دولت و بانک مرکزی چه نقشی در افزایش قیمت ارز دارند همواره مورد بحث بوده است. مخالفان رویکرد دولت ها معتقدند که هر گاه دستگاه اجرایی دچار مضیقه مالی می شود سراغ گران فروشی ارز حاصل از صادرات نفت می رود تا بخشی از این ناترازی را مرتفع کند.
از سوی دیگر مخالفان این نگاه معتقدند خود دولت از مهم ترین خریداران ارز در کشور است و با افزایش قیمت ارز ناچار به هزینه کردن بیشتر هم می شود. پس منطقی نیست که دولت چنین علیه منافع و منابع محدود شده خود اقدام کند. گرچه این دسته از کارشناسان هم رد نمی کنند که دولت ها گاه و بیگاه از فرصت گران تر فروختن ارز استفاده کرده اند اما این صرفا بهره مند شدن از تورم است و نباید به معنای اراده دولت در نظر گرفته شود.
در همین رابطه سید کمال سید علی معاون پیشین ارزی بانک مرکزی با اشاره به تنش های منطقه ای اخیر خاورمیانه گفت: «در یک وضعیت نرمال و عادی شاخص های اقتصادی هستند که به قیمت ها و از جمله نرخ ارز شکل می دهند. عواملی چون نقدینگی یا تورم که بیشتر تحت کنترل بانک مرکزی است بازیگران اصلی ارزش پول ملی کشور بوده اند اما امروز کشور ما از این وضعیت دور است.»
او ادامه داد: «کشور ما به دلیل تحریم ها و همچنین تنش های نظامی و منطقه ای که شاهد آن بودیم به ویژه در دو ماه گذشته دچار مشکلاتی شده که سرریز آن ها به اقتصاد کشور هم ریخته می شود. به این ترتیب در شرایطی که شاخص های اقتصادی دستخوش تغییر مهمی نشدند نرخ دلار افزایش یافت که خود بیانگر سیاست زده شدن اقتصاد و اثرات تنش های سیاسی است.»
وی تصریح کرد: «تحریم یک عامل مهم در نابسامانی ها است ولی جنگ و تنش های نظامی مستقیم به مراتب اثرات ویرانگرتری خواهند داشت. به این اعتبار تشدید تحریم ها و جنگ به طور خاص موجب افزایش قیمت دارایی های می شود که نقدشوندگی بیشتری دارند مانند طلا و ارز.»
به گفته این کارشناس پولی عامل اصلی گرانی ارز های معتبر تنش های سیاسی بوده و دولت در آن نقشی نداشته است.
معاون پیشین بانک مرکزی درباره نقش دولت در افزایش قیمت دلار از طریق سیاست های بودجه ای خاطرنشان ساخت: «نمی توان کتمان کرد که این اقدامات هم اثرات خود را دارند و از آن بیشتر اثری است که گرانی ارز بر بودجه دولت خواهد داشت. درواقع دولت در اینجا خود یکی از خریداران عمده ارز هم هست و با افزایش نرخ دلار مجبور به هزینه بیشتری هم می شود.»
کارشناس حوزه ارزی با اشاره به مشکلاتی چون کسری بودجه گفت: «بر این اساس نقشی که گرانی ارز بر کسری بودجه دارد بسیار زیاد است. به همین دلیل من قبول ندارم که دولت خودش دلار را گران می کند. هیچ کدام از دولت های ایران را به یاد نمی آورم که در پی تضعیف ارزش پول ملی بوده باشند. گرچه اقدامات آن ها بر این امر اثرگذار بود.»
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اقدامات سودجویانه دولت در بازار ارز معتقد است که گاهی دولت ها از این فرصت ها بهره مند می شوند و با فروش ارز در بازار درآمد بیشتری جذب می کنند اما این را نباید به معنای آن تصور کرد که خود دولت عامدانه دلار را گران می کند.
او هشدار داد: «درواقع دولت ها وقتی می بینند امکان بهره مندی از این فضا را دارند کار هایی می کنند اما این به معنای خواست دولت ها نیست.»
سید علی درباره سیاست زده شدن اقتصاد کشور تاکید کرد: «در این شرایط اقدامات دستگاه دیپلماسی می تواند نقشی پررنگ در ثبات بخشی به اقتصاد داشته باشد. در این روز ها بسیار مهم است که تنش زدایی مدنظر آقای پزشکیان چگونه انجام شد. هم در ماجرای مذاکرات هسته ای و احیای برجام و هم در مذاکراتی که اعلام شده با سه کشور اروپایی انجام می شود باید نقش این مذاکرات در شاخص های کلان اقتصاد بسیار پررنگ بدانیم.»
او درباره چشم انداز تحولات بازار ارز تا پایان سال گفت: «دولت فعلی ایران علامت ها و سیگنال های مثبتی زیادی داده است. با این همه دونالد ترامپ تا چندی دیگر وارد کاخ سفید خواهد شد. همچنین اروپایی ها هم هنوز به این سیگنال واکنش چندان مثبتی نداشتند. باید دید با توجه به شکاف احتمالی میان اروپاییان و امریکا در دوره ترامپ آن ها چه اقدامی در زمینه تنظیم رابطه با ایران خواهد کرد. سیگنال های مثبت پزشکیان زمانی مابه ازای واقعی می یابد که عملی شود. پس تصمیمات طرف های دیگر هم بسیار تعیین کننده خواهد بود.»
سید علی تصریح کرد: «پس اگر مذاکرات ایران با کشور های اروپایی نتیجه بخش باشد تا پایان سال دیگر نباید نوسان چندانی در بازار ارز مشاهده شود. لااقل از محل تنش های سیاسی و تحریم ها انتظار افزایش قیمت دلار را نخواهیم داشت و سطح سیاست زدگی اقتصاد و تاثیرپذیری آن از سیاست کاهش خواهد یافت.»
او درباره نگرانی هایی که پیش از این نسبت به اقدامات دولت چهاردهم ابراز کرده بود توضیح داد: «دولت فعلی اقدامات منفی نمی کند و در این برهه من معتقدم جهت گیری های درستی دارد.»
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پیش بینی مسیر قیمت دلار در ماه های آینده" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پیش بینی مسیر قیمت دلار در ماه های آینده"، کلیک کنید.